Dåbskande og fad

Forsiden     Restaurering af kalke    Andet kirkesølv     Smykker     Udstillinger

 

Fremstillingen af et dåbssæt:                          Kande og fad hører til et af de større arbejder indenfor guldsmedefaget. Det er tunge plader som skal bearbejdes. Dåbssættet på billedet til højre har vi fremstillet til Lønborg Kirke. Dåbsfadet hviler på et kors af messing som er tilpasset stenfontens ulige kant. Der er i messingarmene  lavet forsænkninger sådan at korset ligger fast i kummen og ikke glider ud eller ned fra kante. 

Se vores lille billedserie som fortæller lidt om processen med fremstillingen.


                                       

En messingplade, 50x 28,5 cm. bliver filet skrå i begge ender således at når pladen bukkes rundt kan den nå ind over sig selv. Det danner en god loddeflade og det  bliver der brug for. Ikke nok med facetterne, pladen bliver også delt op i helt nøjagtige lige store felter således at pladen så at sige også kan flettes sammen. Efter lodning bliver der smedet kraftigt på loddestedet således at pladen igen har ensartet tykkelse. Som det ses på billedet sker der en sammenstykning (smedning) af metallet. Der er mange smedninger imellem de to nederste billeder og mange tusinde slag. 

Opmåling  af døbefonten er en vigtig del af processen. En døbefont, hugget i sten med alle dens forskellige ujævnheder i høje og omkreds og så et stykke moderne metalarbejde som gerne skal passe og balancerer sammen, det er en udfordring, - men spændende.

Der skal prøves og justeres   flere gange under vejs.

Der er mange vinkler og facetter som skal passe sammen.

Der findes måske detaljer i kirkerummet som inspirerer til dekoration på for eksempel kanden. I dette tilfælde er det foden på granitfonten som givet ide til dekoration. Dekorationen bliver ciseleret på kanden. 

Som De har kunne se på billederne er det håndværk vi beskæftiger os med 

 

På billedet til venstre ses en anden udformning af dåbssæt. Klik på billedet